Корисна інформація

Артрит

Артрит
Цю статтю написано разом з Олег Лоскутов Олег Лоскутов Доктор медичних наук, проректор з клінічної роботи Дніпровського інституту медицини та громадського здоров'я, президент Української асоціації травматології, ортопедії та реабілітації.
Досвід роботи 20 років
Директор клініки MedinUA
link
Зв'язатися з лікарем

Група запальних захворювань суглобів має у медицині загальний термін – «артрит». Запальні процеси опорно-рухового апарату можуть бути спричинені різними причинами. Самостійно виставити діагноз за ознаками захворювання та правильно визначити, як лікувати артрит, неможливо. Діагностика повинна здійснюватися в умовах спеціалізованого медичного закладу, де досвідчені фахівці призначають низку обстежень, проводять огляд пацієнта, збирають анамнез. Тільки після цього розробляється індивідуальний алгоритм лікування, і даються рекомендації щодо запобігання ризикам рецидивів патології (правильне харчування/спеціальні дієти, виключення шкідливих звичок, спеціальні вправи та ін.)

Причини розвитку артриту

Фактори , що сприяють виникненню захворювання, дуже різноманітні. Основними причинами є:

  • інфекційні процеси;
  • алергічна реакція;
  • травми;
  • збої в роботі імунної системи;
  • ендокринні захворювання;
  • вроджена травма;
  • гормональні збої/період менопаузи;
  • вікове зношування суглобів.

Виділяються також провокуючі чинники, це:

  • ожиріння;
  • погана екологія;
  • незбалансоване щоденне меню;
  • сидяча робота та малорухливий спосіб життя;
  • супутні хронічні патології;
  • спадкова схильність;
  • підвищене тривале навантаження на певну групу суглобів.

Лікувальні заходи щодо пацієнтів відрізняються залежно від виду захворювання, індивідуальних особливостей перебігу патології у конкретного пацієнта, віку, наявності супутніх хвороб та багатьох інших факторів, врахувати які здатний лише досвідчений фахівець.

Класифікація артриту

Захворювання поділяється на види/типи, залежно від походження та особливостей перебігу. За відсутності адекватних та своєчасних терапевтичних та профілактичних заходів хвороба, незалежно виду, неминуче переходить у хронічну форму із затяжною течією, що значно знижує якість життя пацієнта.

Гостра та хронічна форма хвороби

Розрізняють моноартрити з ураженням якогось одного суглоба і поліартрити, коли запальний процес зачіпають групу суглобів.
Характерні симптоми гострого артриту:

  • раптовий початок;
  • сильні болі ( хребет , суглоби, кисті рук);

  • підвищення температури тіла і т. д.

Хронічний артрит відрізняється тривалим (протягом багатьох років) перебігом, неминучим поступовим прогресуванням та поступовим погіршенням стану здоров’я хворого.

Види захворювання

Ревматоїдний артрит– надзвичайно поширена форма хвороби, у тому числі в осіб середнього та похилого віку, що має інфекційно-алергічну природу. Супроводжується сильними болями та набряками через хронічне запалення суглобів кінцівок і, особливо, пальців рук. Нерідко для хворого стає проблемою навіть незначне фізичне навантаження.

При такому захворюванні, як подагра, солі сечової кислоти концентруються в суглобах і викликають запалення, а їх надлишки не можуть бути виведені назовні з сечею. Розвивається подагричний артрит.

Різні інфекції та харчові отруєння ( ЖКТ, сечовивідних органів та статевих шляхів) можуть стати причиною появи реактивного артриту. При псоріатичному артриті на тлі основного захворювання – псоріазу, поряд зі змінами шкірного покриву (характерні висипання) спостерігається ураження хребта, пальців рук. Особливість цієї форми – несиметрична поразка, набрякання пальців.

Ревматичний артрит відрізняється наступною симптоматикою: біль у тазостегнових суглобах, проблеми з роботою серцево-судинної системи (найчастіше діагностується ревмокардит), а також ураженням ліктьового, плечового суглобів та гомілкостопа.

Ювенільний артрит , захворювання дітей до 16 років, стоїть на першому місці за поширеністю серед усіх патологій ревматичного характеру у пацієнтів молодшого віку. Вимагає серйозного лікування та регулярного спостереження для виключення високих ризиків втрати працездатності.

При серонегативному артриті є свої характерні відмітні ознаки, наприклад, гострий початок, збільшення лімфовузлів, надалі – ураження нирок, а також не настільки виражена ранкова скутість, на відміну від інших форм патології.

Увага! Інформація про деякі види артриту надано в ознайомлювальних цілях! Постановка діагнозу – складне завдання і є суто прерогативою спеціаліста.

Лікування артриту

Це серйозне захворювання, яке не може пройти саме по собі і не лікується жодними народними методами. Тільки лікар, який має високу кваліфікацію та великий досвід роботи в даній сфері, може точно встановити діагноз, визначити причини, що викликали патологію, призначити грамотне лікування, розробити індивідуальний комплекс гімнастики для виконання в домашніх умовах.

Особливості терапії

Терапія завжди носить комплексний характер і включає певні етапи, у тому числі реабілітаційний період і рекомендації фахівців з способу життя і харчування. У разі неприйняття заходів стан пацієнтів погіршується, з’являються серйозні ускладнення, що в переважній більшості випадків призводять до інвалідизації.

Артрит колінного суглоба

Внаслідок запалення суглобів колін та прилеглих до них областей пацієнти скаржаться на сильні болі, набряклість, гіперемію, скутість тощо. У запущених випадках неминуча повна або часткова втрата рухових функцій суглобів, а також поява деформації кісток.

І гострий, і хронічний артрит у дітей, підлітків та дорослих (будь-якої форми, типу та походження) вимагає звернення до солідної клініки для проходження лікування, реабілітації та спостереження в динаміці. Не слід думати, що за хронічної форми захворювання хворому неможливо допомогти. Наразі розроблено та успішно застосовуються інноваційні прогресивні методи допомоги хворим, незалежно від віку та тривалості захворювання.

Фахівці Клініки сучасної ортопедії ім. академіка Лоскутова проводять якісну діагностику пацієнтів, підбирають індивідуальне лікування всім групам хворих, забезпечують спостереження пацієнтів у динаміці та розробляють дієві профілактичні заходи. Усі лікувально-діагностичні заходи здійснюються із застосуванням найсучасніших методів терапії та профілактики та забезпечують відмінні результати. Зверніться до нашої клініки за консультацією та пройдіть адекватне лікування!

Важливо! Стаття написана за рекомендаціями лікарів, які мають відношення до даного профілю.
Записатися на консультацію

Фахівці напряму


Схожі статті

Біль у п'яті при ходьбі: причини, лікування Біль у п'яті при ходьбі: причини, лікування

Група запальних захворювань суглобів має у медицині загальний термін – «артрит». Запальні процеси опорно-рухового апарату можуть бути спричинені різними причинами. Самостійно виставити діагноз за ознаками захворювання та правильно визначити, як лікувати артрит, неможливо. Діагностика повинна здійснюватися в умовах спеціалізованого медичного закладу, де досвідчені фахівці призначають низку обстежень, проводять огляд пацієнта, збирають анамнез. Тільки після цього […]

Набряк коліна і гомілки Набряк коліна і гомілки

Група запальних захворювань суглобів має у медицині загальний термін – «артрит». Запальні процеси опорно-рухового апарату можуть бути спричинені різними причинами. Самостійно виставити діагноз за ознаками захворювання та правильно визначити, як лікувати артрит, неможливо. Діагностика повинна здійснюватися в умовах спеціалізованого медичного закладу, де досвідчені фахівці призначають низку обстежень, проводять огляд пацієнта, збирають анамнез. Тільки після цього […]

    Дякую
    за Вашу заявку!

    Розкажіть,
    що Вас турбує, та наш
    спеціаліст з Вами зв'яжеться




      Дякую
      за Вашу заявку!

      Розкажіть,
      що Вас турбує, та наш
      спеціаліст з Вами зв'яжеться





      Оберіть фахівця

      • Оберіть фахівця

      • Олександр Лоскутов (Травми, ортопедія, ортопедична онкологія та інше)

      • Олег Лоскутов (Ортопедія, ендопротезування кульшового, колінного, лікування стопи, дитяча ортопедія, лікування болю у суглобах )

      • Віктор Безпалий(Ортопед-травматолог, гострі травми, лікування ортрозу безоперативним авторським методом)